Goulash
Voor 4 personen, duur: ongeveer 1.5 – 3.5 uur (afhankelijk van de vleessoort)
Ingrediënten:
1 kg vet varkensvlees, rundvlees of kippenpoot
3 grote uien
3-5 rode puntpaprika
150 g cervelaatworst
4 knoflooktenen
1.5 kg aardappelen
500 g bleekselderij, wortel of groene erwten
1 -2 el paprikapoeder
peper (naar smaak)
zout
1 el komijn
kokosolie om in te bakken
Benodigdheden:
grote pan met dikke bodem of heksenketel
Bereiding:
Gebruik zo weinig mogelijk een pollepel om te roeren. Voor een gelijkmatige verdeling van de warmte moet je de pan regelmatig draaien!
Ui snipperen. Knoflook en puntpaprika’s en cervelaatworst in kleine stukjes snijden. Snij het vlees naar keuze in kleine blokjes en leg even apart. De ui in een beetje olie in de pan fruiten, tot ze glazig zijn. Doe de puntpaprika, knoflook, komijn, paprikapoeder, peper en cervelaatworst in de pan bij de ui. Dit even laten aanbakken en dan kan het vlees erbij, met een beetje water. Het vlees gaar en zacht laten worden. Ondertussen de aardappelen schillen en in kleine blokjes snijden.
Kip duurt ongeveer 1/2 uur
Varkensvlees duurt ongeveer 45 minuten
Rundvlees duurt ongeveer 1 1/2 uur
Doe de aardappelen in de pan. Hier mag nu redelijk wat zout bij. De aardappelen nemen veel zout op dus de rest blijft bij te weinig zout misschien wat flauw. Proef daarom regelmatig.
Zoveel water toevoegen dat de aardappelen gaar kunnen worden. (niet te veel, het is geen soep).
Doe de deksel op de pan.
Na ongeveer 5 minuten kunnen de wortels, bleekselderij of doperwten erbij.
Laat het nog een paar minuten pruttelen.